הזמן הפנוי שיש להורים עם ילדים הוא זמן נהדר להתחיל בתהליך הגמילה מחיתול,  אבל מתי יודעים שהילד מוכן לגמילה מחיתולים ואיך עושים את זה? כל הטיפים לגמילה קלה

על פי הדעה המקצועית הרווחת, תהליך הגמילה דורש בראש ובראשונה בשלות של הילד. מומלץ שהילד יהיה שותף לתהליך, ולכן יש להמתין למוכנות שלו. כאשר הילד בשל, יש לסייע לו לעבור לעשיית צרכים בשירותים, בין אם זה קורה בקיץ או בחורף. כמו כן, קצב הגמילה הוא אישי ושונה מילד לילד, ולכן אין מקום להשוואות לאחים או לילדים אחרים.  כאשר עוסקים בגמילה, יש לזכור שברוב המקרים שמדובר בתהליך הדרגתי ולא בשינוי שמתרחש בבת אחת. כמו כל תהליך ההתפתחות, יש בו התקדמות אך לעיתים גם נסיגות.

המומחים טוענים שכדאי לבצע את תהליך הגמילה מחיתולים בשלושה שלבים:

שלב ראשון – סקרנות – תהליך טרום גמילה:  הילד מגלה סקרנות ועניין בדרך בה אחרים עושים את צרכיהם. בשלב זה ההורים מתווכים בינו לבין התהליך, כלומר משקפים לו את המתרחש כאשר הם והוא עושים את צרכיהם. חשוב להימנע מתגובות של גועל ודחייה כלפי הצרכים כאשר מחליפים את החיתולים. בשלב ראשוני זה צריך לחשוף את הפעוט לנושא הגמילה במינונים קטנים, וכדאי לשים לב לתגובותיו. רוב הפעוטות יתחילו להראות עניין בנושא, יתעניינו בשירותים ובאיך שהגדולים עושים, או יודיעו כשהם עושים פיפי או קקי. אם הפעוט מביע התנגדות עזה או חוסר עניין מוחלט בנושא, על ההורה לעשות הפסקה לפרק זמן מסוים – ייתכן שהפעוט עדיין אינו בשל. לאחר הפסקה ניתן לחזור ולנסות שוב.

אז כיצד ניתן לזהות בשלות?

סימני הבשלות הנפוצים ביותר הינם בשלות  פיזית– יכולת להתאפק. הפעוט נשאר יבש במשך פרקי זמן הולכים ומתארכים, ותדירות עשיית הצרכים יורדת. אם הפעוט נשאר יבש כשעתיים, יש סיכוי שהוא בשל לגמילה. בשלות מוטורית: הפעוט מסוגל ללכת אחורה ולהתיישב, מסוגל לפשוט וללבוש מכנסיים ותחתונים. התהליך מלווה בלמידה של מיומנויות חדשות רבות ולכן המבוגר יכול לסייע בהתאם לגילו של הילד ויכולותיו ובהתאם לשלב בתהליך הלמידה. בגמילה בדומה לאכילה או שינה, הילד הוא בעל השליטה וההורה אינו יכול לקחת את האחריות במקומו.

בשלות רגשית: הפעוט מביע רצון לחקות את המבוגרים ולשתף פעולה. הוא משתמש בביטויים כמו:  "גם אני" או "אני לבדי", ומראה עצמאות גם בתחומים אחרים: אכילה, התארגנות בבוקר, מעסיק את עצמו, מבקש לעשות דברים כמו הגדולים. פעוט בשל רגשית מביע רצון להוריד את החיתול מסוגל לדחות הנאה מיידית (במידה) ולעמוד בתסכולים (שקיימים, כמובן, בתהליך הגמילה). לעתים כחלק מהעידוד לעצמאות לקראת תהליך הגמילה, אנחנו מציעים להורים לאפשר עצמאות לילד גם בתחומים נוספים בבית ובחייו – לשים לעצמו אוכל בצלחת, לפנות את הצלחת בסיום הארוחה, לשים את הנעליים במקום ועוד.

בשלות קוגניטיבית: הפעוט מודע למה שמתרחש בגופו – מרגיש את הסימנים המאותתים על צורך להתפנות. הפעוט עוצר את פעולתו, מסתתר, מתאמץ כאשר הוא עושה פיפי או קקי. לאחר מכן, הוא מודיע שהוא עושה את הצרכים.

בשלות חברתית: הפעוט מביע התעניינות כלפי הדרך שבה בני המשפחה לדוגמה עושים את צרכיהם.

השלב השני הינו שלב ההתנסות: בשלב זה עדיין לא נפרדים מהחיתול, אלא הפעוט בוחר מתי, איך והיכן יעשה את צרכיו והוא גם זה שקובע את הקצב. מטרת ההתנסות היא להפחית את הלחץ על הפעוט להסתדר בלי חיתול ולהביא אותו להיפרד באופן הדרגתי ממנו. זהו שלב שאורכו משתנה בין פעוט לפעוט, והוא יכול להמשך מספר ימים אבל גם להתארך למספר שבועות. המסר שצריך להעביר לילד הוא שבקרוב הוא ייפרד מהחיתול, ילבש תחתונים ויעשה צרכיו רק בשירותים. אפשר להיעזר בתכנים מתאימים. יחד עם זאת, חשוב לא ללחוץ על הפעוט ולא להפוך נושא זה לעניין המרכזי בחייכם.

השלב השלישי והאחרון הינו השלב בלי החיתול: כאשר תכיפות עשיית הצרכים בסיר/שירותים עולה, מתחיל שלב הגמילה המעשית וניתן לוותר על השימוש בחיתול. לפני יציאה מהבית רצוי לשאול את הפעוט אם הוא צריך פיפי, אבל לא מומלץ ללחוץ עליו כי ילדים צעירים לא יכולים לשחרר שתן כאשר אינם חשים צורך. ביציאה מהבית יש לקחת סיר, בגדים להחלפה, מגבונים ושקית לבגדים הרטובים. התייחסו ל"פספוסים" כאל תהליך של למידה ולא כאל חוסר הצלחה. לכן, גם כשהפעוט מפספס לא צריך לכעוס וודאי שלא להעניש אלא להעביר לו את המסר שאנחנו סומכים עליו שיצליח וכאן עבורו כדי ללוות אותו ולסייע לו בעוד צעד אל העצמאות.

הכתבה נכתבה על ידי מומחי ויצו.
לשאלות נוספות "קול להורה" – קו הייעוץ החינמי להורים לגיל הרך של ויצו בכל שאלה הקשורה ליחסי הורים ילדים בטלפון 6968*, וואטסאפ 052-3796472

חמישה ימים בשבוע בשעות 10:00-14:00 או 20:00-22:30

מוזמנים לכתוב לנו בפורום –