הכותבת:  לאה שטרן –מרצה ובעלת קליניקה להדרכת הורים, מוסמכת מכון אדלר

מזוג לשלישיה – מה קורה לזוגיות לאחר לידת הילד/ה הבכור/ה

התקופה שלפני לידת הילד הבכור שלנו (או הילדה כמובן) היא תקופת שיא בחיים הזוגיים. הזוגיות כבר עברה את תקופת החיזור וההיכרות, את החתונה והמגורים המשותפים, הזוגיות כבר ידעה התמודדויות משותפות וחוויית ההריון הראשון היא חוויה שלא תישכח.

ולקראת הלידה, יש לכל אחד מבני הזוג שפע של ציפיות. רוב הציפיות מכוונות כמובן לרך הנולד: למי הוא יהיה דומה? האם הוא יצליח לינוק? האם הוא יישן לילה שלם? וכו'. אנחנו בדרך כלל לא נותנים את הדעת להשפעת התינוק על הזוגיות.

ובאמת בהתחלה, ההתרגשות והאושר גדולים כל כך שאין לתאר. אך ככל שחולפים הימים ומתחילה להיווצר שגרה, עלולים להתפתח אי הבנות או פערים בזוגיות המעיבים על היחסים הזוגיים וסודקים את האידיליה ששררה.

זהו מצב נפוץ ואין להילחץ ממנו. עם זאת, ככל שבני הזוג מודעים לשינוי זה ומשוחחים בפתיחות על הקשיים והאתגרים החדשים, כך גדלים הסיכויים לתקשורת פתוחה וגלויה, ולצליחה משותפת של המהמורות המגיעות עם השינוי במעבר מזוג למשפחה.

לשימושכם, הנה חלק מהנושאים הנפוצים המאתגרים את הזוגיות בתקופה הראשונה לאחר לידת הילד הראשון:

  • אני בבית כל היום – במהלך חופשת הלידה, בד"כ האישה היא זו שתימצא מרבית היום בבית, בעוד בן הזוג ישהה רוב היום במקום העבודה, במסלול חייו השגרתי והמוכר. גם השהות הארוכה בין כתלי הבית וגם האחריות לביצוע כל מטלות הבית עלולים ליצור מרמור ותסכול, העלול להתפרץ מול בן הזוג. בשיחה משותפת ניתן לראות כיצד ניתן להקל את תתחושת התתסכול. לעיתים שעה "חופשית" עם חזרתו של הבעל, יכולה לתת קצת אוויר, או כל פתרון אחר שמתאים להתנהלות המשפחתית. העיקר הוא לדבר את הקושי ולמצוא את הפתרון. ככל שאוגרים את התסכול והכעס, ההתפרצות עלולה ללהיות קשה וטעונה הרבה יותר, ולכן רצוי לשוחח על כך מבעוד מועד.
  • אני יודעת הכי טוב – השהות הארוכה עם התינוק עלולה לעיתים לגרום לכך שהאם סומכת בעיקר על עצמה. היא היודעת לזהות מיידית כל צליל של בכי או קול של תינוקה ויודעת מתי וכיצד לגשת אליו. עם זאת, לשני ההורים יש רצון משותף לקשר בריא של הילד מול שני הוריו, ולכן נכון יהיה לתת גם לבן הזוג להתנהל ישירות מול התינוק, גם אם יעשה זאת בדרך שונה מזו של האם. בסופו של דבר, מרוויח הילד מהימצאות של שתי דמויות מיטיבות האוהבות אותו ללא תנאי לצידו.
  • הוא עשה קקי היום? – מרגע שנולד הילד, דומה כי נושאי השיחה המשותפים הצטמצמו לתינוק הרך בלבד, ונסובים עליו בלבד. אל תוותרו על התעניינות אמיתית וכנה בבן או בת הזוג. שתו קפה או כוס יין משותפת ופנו לכם כמה דקות מדי יום לשיחה שהיא רק שלכם ומתמקדת רק בכם. וכמובן, אל תשכחו  לנהל את השיחה הזאת ללא הסחות דעת כמו הטלפון סלולרי או קיפול כביסה (אל תדאגו, הכביסה תחכה…).
  • למי יש כוח לאינטימיות? המחסור בשעות שינה משפיע גם עם האינטימיות. גם כאן שיח פתוח והתחשבות הוא המפתח לתקשורת בריאה, הלא מדובר כאן רק במצב זמני. יש לזכור כי אינטימיות מושגת גם בחיבוק, נשיקה, בהתכרבלות משותפת וכו' ולא רק באמצעות סקס.

 

התקופה שלאחר הלידה היא תקופת מרגשת הטומנת בחובה גם אתגרים וחששות. שיח זוגי גלוי ופתוח, יסייע לצלוח את הקשיים שמביא איתו המעבר מזוג למשפחה, ולא רק שיסייע לצלוח את התקופה בשלום, אלא גם יחזק את הזוגיות ויוסיף לה מימדים ועוצמות שלא היו בה, טרם נולד הילד הבכור.